EFOP-1.8.5-17-2017-00226 A pályázati program bemutatása PROJEKTADATOK
Kedvezményezett neve: Diákélet Alapítvány A projekt címe: Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Diósgyőri Gimnáziumban A projekt azonosítószáma: EFOP-1.8.5-17-2017-00226 Támogatás összege: 20 000 000 Ft A támogatás mértéke: 100 % A projekt befejezésének dátuma: 2019. 06. 30.
A projekt tartalmának bemutatása: A projekt átfogó célja, hogy a gimnázium tanulói megismerkedhessenek az egészséges táplálkozás módszertanával, és szemléletformáló tevékenységek segítségével az esetlegesen kialakult rossz étkezési szokások megváltoztatásával egészségük fejlődjön.
1. Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében – a program tartalmazza a tanulók kérdőíves be- és kimeneti mérését, az eredmények értékelését és értékelés készítését. A felmérést és a kiértékelést megfelelő végzettséggel rendelkező táplálkozástudományi szakember végzi, ezzel is biztosítva a szakmai hozzáértést és a szakszerű tanácsadást. Szintén a program keretében csoportfoglalkozások kerülnek megvalósításra a rizikócsoportba tartozó közvetlen célcsoport, továbbá a pedagógusok és a közétkeztetésben dolgozó szakemberek számára is. Fontosnak tartjuk a diákok ismeretének bővítését is, melyet iskolai foglalkozások keretében tervezünk megvalósítani, minimum havi 1 alkalommal.
2. Ivókutak létrehozása az iskola területén: az iskolába a 2016-2017-es tanév adatai alapján 487 diák járt, fentiek ismeretében 5 db ivókút kialakítása szükséges. A helyi vezetékes víz – szűrés nélkül, vagy azután – alkalmas az emberi fogyasztásra, ballonos ivóvízvételi lehetőség kialakítása tehát nem indokolt.
3. Szemléletformáló tevékenység keretében – a 12 hónapra tervezett projekt ideje alatt – 1-1 nagyobb volumenű tájékoztató nap és főzőverseny kerül megszervezésre, továbbá több, kisebb főzőverseny és egyéb tájékoztató program kerül lebonyolításba. A szemléletformálásba ismert és elismert személyiségeket is bevonunk, illetve szemléltető eszközök (plakátok, poszterek) elkészítését is tervezzük. Emellett a programokhoz kapcsolódóan több kisfilm is készül, amelyet internetes megosztás segítségével kívánunk mindenki számára elérhetővé tenni.
4. Eszközfejlesztés: a projekt tartalmaz az iskolai étkeztetéshez szükséges eszközfejlesztést is.
A projekt műszaki-szakmai elvárásai a következők: - kérdőíves felmérés alapján legalább a bevont diákok 60 %-a lekérdezésre és kiértékelésre kerül - legalább 10 ismeretterjesztő program megszervezése (12 alkalmas előadássorozat) - legalább 10 szemléletformáló program lebonyolítása (főzőverseny, tájékoztató nap, ismert emberek bevonásával előadás tartása, kommunikációs szemléletformáló eszközök alkalmazása) - dietetikai szaktanácsadáson legalább a krízis-célcsoport 40 %-a részt vesz - minden megkezdett 100 fő után legalább 1 db ivókút (összesen 5 db) létrehozása
A projekt keretében dietetikus szakember alkalmazása is megvalósul. A pályázat megvalósítására 20 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatás áll az Alapítvány rendelkezésére. |